miercuri, 19 ianuarie 2011

Ganduri..idei

Doi buni prieteni cu vederi diferite, dar si destul de orgoliosi s-au certat. Pot spune, nu ireparabil. Vederi diferite, opinii contradictorii, situatii mai dificile si nu pe picior de egalitate.
Unul mandru, pentru ca sustinea adevaruri vazute numai de el, sau intelese in maniera personala, celalalt, intr-o alta ipostaza, stresat de situatia momentului, locului si tonului folosit.
Unul mai comod “la caldurica” cum s-ar spune, fara prea mult stres, permanent in lumea lui, celalalt, aflat in conjunctura total opusa, stresat de anumite situatii limita.
Nici unul nu realizeaza situatia celuilalt, nici unul nu cedeaza. Si de aici disputa verbala, contradictorie, poate fara drept de apel. Cel stresat, riposteaza nu verbal, ci in scris, celalalt luand act, taie firul amicitiei.
Si uite asa, orgoliul personal triumfa.
Si fara vre-o intentie anume, numai din dorinta de a lamuri macar putin aceasta problema am sa va redau, un fragment din filozofia lui OSHO….citez:

” Nu exista spatiu intr-un pumn; intr-o mana deschisa exista tot cerul, dar este totusi o mana deschisa. Semnificatia este foarte subtila, dar si foarte frumoasa- daca vei incerca  sa-l prinzi in mana, il vei pierde, daca nu incerci cerul este deja acolo. Daca nu incerci , in mana ta exista tot cerul. Daca incerci sa-l prinzi si iti increstezi mana, atunci totul dispare”

Foarte plastica folozofia. Ce poate fi mai frumos decat sa nu impui, sa te faci mai impozant decat esti, sa nu cauti sa aduni in pumnul tau cerul celuilalt. Lasa-i orizontul lui, larg deschis, lasa-l pe el sa isi adune cerul in pumn daca vrea !
Daruieste, daruieste de dragul daruirii…
Impartaseste, de dragul impartasirii…
Nu cere nimic in schimb, pentru ca atunci devine o afacere, iar dragostea nu este o afacere. De fapt nu trebuie sa fi ingrijorat daca ceva ti se intoarce sau nu. Fii indatorat persoanei care primeste ceva din partea ta. Sa nu crezi ca ea iti datoreaza ceva tie. Acest lucru este gresit. Acest efort disperat de a te agata are ceva in comun cu gandirea omului nefericit.
Sunt multe de spus despre ogolii, manii personale, mandrie…etc…
Ma gandeam numai ca fiecare va intelege partea frumoasa a lucrurilor si mai ales va face din prietenie un drum  frumos si lung…..

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu