marți, 26 aprilie 2011

Ce sunt sentimentele ?

Stateam si ma gandeam, poate visator putin, poate mult prea preocupat, dar ma gandeam asa fumand o tigara cat de ciudate sunt lucrurile in viata asta, a noastra... a tuturor.
Si stiu, multe nu se vad, dar se simt, si acum vorbesc de sentimente, pentru ca la asta ma gandeam. Si poate ca simtind e mai mult decat daca am vedea un lucru concret, cu o forma materiala. Cateodata relativitatea lucrurilor este mai captivanta si mai frumoasa decat lumea materiala.
Cand zic "relativitate", ma gandesc la "abstract" si cand ma gandesc la "abstract", ma gandesc imediat la sentimente, de orice fel, de la ura, la dragoste, de la sinceritate la minciuna, de la realitate, la spatiul oniric si, de ce nu, de la frustrare, la satisfactie.
Nimeni nu a stiut si nu stie sa explice sentimentele, ce s-au mai zbatut filosofii :)), dar vremea in care au trait le interzicea ganditul dincolo de elementar, iar dupa, cand a aparut "libertatea", a aparut televizorul, deci, de ce sa mai gandim ?
Definitiile sunt rigide si improprii. S-au facut studii stiintifice, incercand sa gradeze diferite sentimente, insa cum ai putea face asta ?  E atat de deplasat sa iei sentimentele separat de fiinta, pur si simplu le dezumanizezi.
Sentimentele nu se masoara in masini, vile si bani si poate aragaze si frigidere :)). Sentimentele se traiesc, fiecare avand farmecul lui. Orice sentiment este greu pentru trecut, dar atat de imbatator pentru prezent !
Ura… cred ca e cel mai intens sentiment, mai intens decat iubirea de sute de ori. Pentru ca ura o cunoaste numai cel care a iubit intens, candva. Ura este sora vitrega a iubirii, ia toate amintirile ei dureroase si le alimenteaza cu rautate; este diabolica, te satisface complet si-ti pateaza sufletul. Ura e mai mult un orgoliu ranit al iubirii, insa cred ca este o alta fata a iubirii, pentru ca, deseori, gasim in ea o forma dubioasa de iubire.
Povestea aparitiei lor e simpla… gelozia a intalnit intelegerea si, astfel, a aparut iubirea, insa cum opusurile se atrag, nu rezista, gelozia a intalnit posesivitatea, rezultand ura.
Iubirea este o personalitate complexa, fiind loiala, pura, recunoscatoare, dar prea naiva. Ura, indiferent cat de ciudat ar fi, iubeste iubirea, in felul ei, pentru ca ea vede naivitatea sa si nu accepta ca nimeni sa o batjocoreasca. Ura e ancorata in realitate, insa iubirea e prea visatoare, ca sa poata vedea adevarul.
Ura e parsiva, iti lasa impresia ca nu-ti mai pasa de acel cineva la care tineai odata, insa te lasa complet descoperit intr-o intalnire fata in fata cu acea persoana, simtindu-te dezorientat ca un copil, care nu stie daca sa fuga sau sa stea, in fata unui pericol.
E foarte greu sa gandesti rational cand iubesti sau urasti, pentru ca sunt sentimente detasate complet de creier, poate tin, oarecum, de subconconstient, insa ii sunt egale, nu subalterne.
Hmmm... este greu si poate ilogic ca incerc sa deslusesc ceva asa ambiguu.

Punct si de la capat...

Stiu ca am devenit mai puternic, am despicat unele temeri si am rafinat unele valori. Inca simt cum frica locuieste intr-un cartier izolat  in interiorul meu dar ea nu-mi mai cutremura atat de neascultator firea, a cam pierdut controlul. Stiu ca nu va fi usor, dar mi-am propus sa inaintez, greutatile sunt ca un catalizator in lumea mea, imi place sa lupt cand am pentru ce, realizez ca merita sa-mi indrept pasii staruitor spre acel vis ce de mult traverseaza strazile ratiunii, un trafic nebun intotdeauna  frana realizarea acestuia, acum insa totul a luat o alta intorsatura. O realitate transparenta imi sopteste ca  posibilul nu are limite, imposibilul e dincolo de firesc…Stiu ca am devenit mai puternic, am cules putin curaj din zambetele prietenilor, am inspirat putina speranta din privirile lor si cel mai important am inceput sa ma eliberez de amintirea ta. Mi-am echilibrat pe o balanta sentimentala  sufletul, mi-am disciplinat emotiile si acum cuprind cu privirea  un vis ameţitor…
Si totusi…nu te mai simt, ai trecut ilegal hotarele gandurilor mele, esti doar o intrusa. Suna straniu dar ma bucur ca ai disparut. Suntem doi straini cu o umbra in trecut. Cu fiecare lacrima ti-am sters imaginea intiparita in suflet, ti-am decolorat amintirile salvate cu atata grija. Hmm..sa-ti spun sincer mi-am dezordonat voluntar sentimentele pentru a-ti rataci existenta. Recunosc ca ai ramas o virgula in universul meu, da, o virgula nu un punct , fiindca dupa tine vor urma multe zambete, dupa tine va fi un nou inceput.
Nu te mai simt, m-am eliberat de un vis haotic, nu ti-am putut intelege, probabil, niciodata, pană la capat teorema vietii. Esti un adevarat dictionar de antonime, esti complet antitetica. Mi-am reprogramat  mecanismul sentimental, anulandu-ti prezenta. Zilele trecute mi-am redactat sufletul, am editat pagini noi in care nu mai esti imprimata.

THE END !