De Craciun este bine sa fim toti cu sufletul curat, sa nu existe in inima noastra nici un pic de ura, sa ne rugam
cu toti la bunul Dumnezeu sa ne de-a sanatate, bucurii, multa fericire alaturi de ce-i dragi.
Despre Craciun
Data de 25 decembrie semnifica pentru crestinatate sarbatoarea Nasterii Domnului, sau a Craciunului. Biserica bizantina situeaza aceasta sarbatoare ca importanta, dupa cea de Paste si de Rusalii. Pentru romani, Craciunul este una dintre cele mai mari sarbatori ale anului, prilej de a petrece cu bucurie cateva clipe fericite alaturi de familie si cei apropiati, prilej de a-si face bilantul unui an trecut si sperante pentru cel ce va veni!
Legenda Craciunului
Legenda Craciunului, adica a Nasterii Mantuitorului, este povestea Mariei (cea care a fost aleasa sa-l aduca pe lume pe Isus), si a lui Iosif, care colinda din casa in casa, cautand un loc de popas pentru ca Maria sa poata naste. Cei doi ajung intr-un tarziu la Craciun si Craciunoaia, care le ofera gazduire in ieslea vitelor. Ajutata de Craciunoaia, Maria il aduce aici pe lume pe pruncul Isus.
Nasterea sa fusese deja prevestita de profeti si anticipata de o serie de miracole. Astfel, steaua care se iveste pe cer cu acest prilej ii vesteste si ii calauzeste pe magi la locul nasterii lui Mesia.
Obiceiuri de Craciun
Aproape la fel, peste tot in lume, traditiile de Craciun au suferit totusi unele modificari pe anumite meleaguri, semnificatia fiind insa aceeasi. Astfel, colindatul care a ramas ca obicei de Craciun are drept scop tocmai acela de a anunta tuturor vestea cea mare a nasterii lui Isus.
Colindele, cantece ale caror origini, se pierd in timp, oglindesc diferitele evenimente care au avut loc cu acest prilej. Ele povestesc despre locul nasterii lui Isus, despre steaua care a anuntat nasterea sa, despre cei trei magi, despre atmosfera feerica a noptii de Craciun, despre frumusetea bradului impodobit, sau contin urari de sanatate si prosperitate pentru gazde, evocand o atmosfera de sarbatoare, pace si bucurie.
In afara celor al caror autori s-au pierdut, chiar si compozitori consacrati au compus colinde dedicate acestei sarbatori, care au devenit deosebit de cunoscute.
Steaua purtata de colindatori, alt obicei de Craciun, este simbolul celei de pe cer care a anuntat, de asemenea nasterea Mantuitorului.
Exista o traditie nu numai in privinta colindatului, dar chiar si in privinta bucatelor care se pregatesc pentru a se pune pe masa cu aceasta ocazie. Astfel, la acest eveniment nu lipsesc niciodata carnatii, toba, caltabosul, sarmalele, raciturile sau cozonacul. Toate aceste pregatiri marcheaza respectul si importanta acordata sarbatorii pe meleagurile noastre.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu